Selecteer een pagina

Op 23 mei verhuisden de koeien van de oude stal naar de nieuwe stal. De eerste echte dag van Koeientuin Tierelier. Het was een hele onderneming. Ingrid: “Zo’n verhuizing levert voor de koeien en eerlijk gezegd ook voor ons, best wat onrust op. Dat wil je natuurlijk in goede banen leiden. Uiteindelijk bleek het vlot te gaan.”

Begeleiding langs de route
Tien familieleden en kennissen hielpen mee. Ze begeleidden de koeien op de hele route. De eerste passen waren het lastigst. De koeien wisten natuurlijk nog niet wat ze onderweg tegen zouden komen. Toen ze eenmaal aan het lopen waren, liepen ze zo de koeientuin in. Ingrid: “Ik heb er filmpjes van gemaakt. Fantastisch om terug te kijken. Ik geniet ervan om te zien dat ze rust en ruimte krijgen; vrijheid om te lopen.”

Verbeterpunten oppakken
Zoals te verwachten waren er de eerste week wel wat drempels te nemen. Jan: “We nemen er ook echt een jaar de tijd voor om te ervaren waar we allemaal tegenaan lopen. Elke keer vinden we weer een verbeterpunt. Er lopen bijvoorbeeld twee mestrobots die ieder hun eigen route moeten rijden. We hebben de robots een paar keer opnieuw moeten instellen om dat optimaal te laten verlopen.”

Bezoekersruimte inrichten
Eerst gunnen we de koeien even rust, maar in de toekomst is het de bedoeling dat bezoekers bij koeientuin Tierelier met eigen ogen kunnen zien waar de melk vandaan komt. Ingrid: “We richten het voorgebouw de komende maanden in. De melktap die nu nog naast de oude stal staat, verhuist er op termijn heen. Ook komt er een bezoekersruimte. De bezoekers hebben straks goed zicht op de melkrobot. En ze kunnen er koffie of thee drinken of lekker vers boerenijs eten. De kinderen van onze kinderopvang kunnen er al terecht, maar voor andere bezoekers openen we op een later moment.” Hou onze socials in de gaten voor het laatste nieuws.