Onlangs beleefden medewerkers van Kinderopvang Tierelier de primeur. Jan en Ingrid van Esch organiseerden voor hen een rondleiding. Jan: “Ik vind het belangrijk dat jullie ‘het verhaal’ kennen. Dat kunnen jullie verspreiden bij ouders en kinderen.”
Indrukwekkend groot
Medewerker Linda Schoonus: “Mijn mond viel open van het indrukwekkende formaat. Van buiten lijkt het bedrijf al groot, maar van binnen zie je pas hoe enorm veel ruimte er is. Natuurlijk een grote koeienstal, maar ook boven twee grote ruimtes. We kunnen er in de toekomst zelf vergaderen, maar ook publiek van buitenaf ontvangen.” Jan: “De koeien lopen in een vrijloop en hebben voortaan meer ruimte, wel 18 m2 per koe.” De melktap met producten van de eigen boerderij verhuist op termijn ook. Dochter Kim is al volop bezig met ideeën voor de verdere invulling.
Nieuwe vloer en mestrobot
Met trots presenteerde de familie Van Esch alle nieuwe technische vernuft in de stal. Jan: “De melkrobot wordt natuurlijk overgeplaatst.” Arjan vulde aan: “De nieuwe vloer scheidt urine en poep van de koeien direct. Hierdoor vermindert de ammoniakemmissie sterk En er is in de omgeving vraag naar urine en vaste mest.” Ingrid wijst op het belang van testen. “We willen ook echt meten wat de uitstoot is.” Er komt een robot die mest dagvers opruimt. Jan: “Dat is ook goed voor de uitstoot én arbeidstechnisch een verademing.”
Respect voor groen
Het nieuwe stalconcept is gemaakt met respect voor groen. De koeien staan echt in een tuin. Jan wijst naar de nu nog kleine plantjes en geeft uitleg over welke bomen en struiken er gekozen zijn. Uiteindelijk kunnen ze het zes meter hoge dak bereiken. “Dat geeft in de zomer verkoeling en in de winter beschutting tegen guur weer.” Het regenwater vanaf het dak wordt gebruikt om de melk te koelen. Daarna wordt het, een paar graden warmer, gebruikt om de planten te beregenen. De mest wordt gedroogd en ook zo optimaal mogelijk verwerkt. Medewerker Francien Coenen: “Ik verheug me er al op om hier met de peuters of de bso-kinderen te komen spelen.”